🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Jobba hemifrån-tips: Så får du flyt i videokonferenserna

| | Lästid: 1 minuter (1272 tecken)

En bärbar dator.

Med corona växte intresset för videokonferenser och distansarbete blixtsnabbt. Som en konsekvens också oro för att internet inte ska orka med belastningen. Än så länge går det bra – men det finns ändå saker du kan göra för att få ett så bra flyt som möjligt i videokonferenserna.

Netflix och YouTube skruvar efter önskemål från EU ner bildkvaliteten på videoströmmarna. Via en tråd på Twitter går det att hitta länkar till många texter som visar att det inte är en nödvändig åtgärd: Internet Society och Cloudflare hör till dem som postat lugnande texter internationellt.

Här i Sverige hör Netnod till dem med bäst koll på läget. Där har Patrik Fältström skrivit dagliga uppdateringar under veckan. Inte heller därifrån några alarmerande upptäckter att rapportera.

Men däremot, i torsdagens blogginlägg, några tips om av man som slutanvändare kan göra för att få videokonferensen att flyta så bra som möjligt. Bland annat:

  1. Kontakta operatörens kundtjänst och höj överföringshastigheten i abonnemanget.
  2. Om möjligt, anslut till routern via en nätverkskabel istället för wifi. Om ni är många som jobbar hemifrån samtidigt är det inte osannolikt att wifi-nätet i hemmet blir en flaskhals.
  3. Testa att internetdela från mobilen om det fasta bredbandet känns trögt. Vilken uppkoppling som fungerar bäst kommer att variera över tid.
  4. Stäng av video och nöj er med ljud om bild inte är nödvändigt och uppkopplingen är svajig.

Det här är ett blogginlägg i en serie med jobba hemifrån-tips som jag skriver under corona-våren.